Een hulpvragen hebben en toch zelfstandig zijn? Dat kan zeker. Lees hieronder een aantal tools die jou kunnen helpen.

Vind jij om hulp vragen ook zo moeilijk ?

Een andere om hulp vragen benadrukt heel erg dat jij het zelf niet meer kan. Dat is natuurlijk helemaal geen fijn gevoel. Toch wil ik met deze blog aangeven dat wanneer je als persoon zelf een taak niet meer kan uitvoeren, dat niet betekent dat je niet meer zelfredzaam bent. Zelfredzaam en veilig thuis wonen kan ook als je zelf iets niet meer kan. Zelfredzaamheid houdt voor mij namelijk in dat jij er als persoon zelf voor zorgt dat een bepaalde taak wordt uitgevoerd, niet dat je deze zelf uitvoert.

Als jij zelf het overzicht en de coördinatie behoudt van de hulpvragen die je hebt uitgezet aan jouw familie, mantelzorgers, vrienden en/ of buren, dan ben jij ook zelfredzaam.

Voor het behouden van overzicht en om jouw uitgezette hulpvragen je coördineren, is het natuurlijk fijn als daar een handige tool voor bestaat waarmee je ook gemakkelijk kan communiceren. Hieronder heb ik een aantal mogelijkheden opgesomd die voor jou kunnen bijdragen aan jouw zelfredzaamheid.

Whatsapp groep

Met Whatsapp kan je met mensen communiceren door het sturen van berichtjes of het opnemen van een spraakbericht. Hiervoor heb je een mobiel telefoonnummer en een mobiele telefoon met internet nodig. Je kunt anderen toevoegen via hun mobiele telefoonnummer. Door binnen whatsapp een groepschat aan te maken, is iedereen die je op de hoogte wilt houden bij elkaar verzameld. Zo hoef je een berichtje maar één keer te sturen en komen berichten en de reacties daarop bij iedereen aan. Voordeel van whatsapp is dat je meestal redelijk snel een antwoord terug hebt. Helaas biedt watsapp je nog geen agenda overzicht. Dat moet je daarna zelf nog doen.

Email

Met behulp van email kan je berichten sturen naar één van je mantelzorgers of naar meerder mantelzorgers of familieleden tegelijkertijd. E-mails worden vaak voorzien van een onderwerp, waardoor het overzichtelijk en gemakkelijk is om ze terug te vinden. Het enige dat je hiervoor nodig hebt is een e-mailadres en internet. Je kunt anderen bereiken via hun emailadres. Mocht je voor email kiezen als communicatiemiddel, dan zou ik met jouw mantelzorgers, familieleden en/ of buren afspraken binnen welke tijd je een reactie terug kan verwachten. Mogelijk zou een antwoord via email wat langer op zich kunnen laten wachten. Maar dat is natuurlijk mijn ervaring. Nadat je alle email reacties hebt verzameld moet je zelf je eigen agenda nog bijhouden.

Facebook privé groep

Op het social media-platform Facebook kan je berichten en foto’s plaatsen en kan je via een chat met elkaar communiceren. Door een privé groep aan te maken, kunnen alleen maar de mensen die in die groep zijn toegevoegd de foto’s en berichten van die groep zien. Hiervoor heb je een Facebook account nodig, die je kunt aanmaken met je e-mailadres. Je kunt anderen zoeken door op hun naam te zoeken in Facebook. Dit kan handig zijn. Ik zou niet te veel persoonlijke informatie op facebook delen, zoals: medische gegevens. Wil je dit wel doen, lees dan eerst de algemene voorwaarden op het gebied van privacy na.

HalloZorg

In de app Hallozorg staat de samenwerking tussen mantelzorgers en hulpverleners centraal. Hierin kan je contacten toevoegen, waarmee je via een groepsagenda afspraken kunt aanmaken. In een logboek en een tijdlijn wordt de dagelijkse zorg en actuele situatie weergegeven. Middels een takenlijst kunnen taken over verschillende mensen verdeeld worden. Daarnaast kunnen er berichten en foto’s worden geplaatst.

Fello

Fello is een app om de communicatie tussen hulpverleners en mantelzorgers te faciliteren. In deze app kunnen mensen berichten met elkaar uitwisselen. Daarnaast kunnen in de agenda afspraken gemaakt worden en zit er een datumprikker functie bij. Bovendien kunnen er taken toegevoegd worden.

Inlife

De app Inlife is ontwikkeld voor mensen met dementie en hun mantelzorgers. In deze app is een tijdlijn- en agendafunctie aanwezig. Er kunnen berichten in verstuurd worden en ervaringen uitgewisseld. Informatie over de zorg is te vinden in het zorgboek.

Miess Agenda

In de app Miess Agenda is er een gezamenlijke agenda rondom de zorg voor één persoon. Hierin staan zowel afspraken met bijvoorbeeld artsen, maar ook afspraken voor leuke dingen. Hiermee voorkom je ook dat er meerdere mensen tegelijk langskomen en kunnen sociale contacten dus beter verdeeld worden.

ShareCare

Met de app ShareCare kan je een groep van mantelzorgers aanmaken, zodat je samen voor iemand kunt zorgen. Hierin kan je chatten, zodat iedereen op de hoogte blijft van het laatste nieuws. Bovendien is de app voorzien van een gedeelde agenda, zodat afspraken op elkaar afgestemd kunnen worden.

Wil je meer informatie ?

In de blog hierboven staan veel mogelijkheden beschreven. Mocht jij na deze blog graag meer informatie willen ontvangen of zoek je hulp bij dit onderwerp. Dan kan ik je helpen middels mijn zelfredzaamheidscoaching. Via een live afspraak of een digitale afspraak (beeldbellen) help ik jou graag. 

Tip: Schrijf je ook in voor onze nieuwsbrief hieronder en ontvang elke maand gratis nieuwe zelfredzaamheidstips die makkelijk en snel toegepast kunnen worden.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Wil jij ook op de hoogte blijven van het laatste nieuws met betrekking tot jouw gezondheid? Schrijf je dan snel in!

Vond je dit artikel interessant? Deel het met je vrienden.

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Bedankt voor uw aanmelding.

Wilt u uw zelfredzaamheid nog meer vergroten? Schrijf u dan ook in voor onze zelfredzaamheid challenge!

Bedankt voor uw aanmelding.

Wilt u ook gratis tips ontvangen? Schrijf u dan ook in voor onze nieuwsbrief!

De Digitale Wijkverpleegkundige

Specialist in zelfredzaamheid

Wil je gratis zelfredzaamheidstips?

Schrijf je dan nu in!