10 tips voor een veiliger gevoel in uw huis

Thuis is de plek waar u zich veilig moet kunnen voelen. Er zijn gelukkig allerlei mogelijkheden die het veilige gevoel kunnen bevorderen. Hieronder een tiental handige tips.

Kookbeveiliging

Dagelijks onstaat er wel ergens brand in een keuken in Nederland. Deze vorm van brand komt het meest voor. Soms door vlam in de pan of door een vergeten pan op het vuur. We raken vaak makkelijk afgeleid tijdens het koken. Gelukkig zijn er hiervoor diverse oplossingen mogelijk. Een kookbeveiliger is een apparaatje dat de kookgassen in de gaten houdt en een alarm afgeeft op het moment dat een pan te heet wordt. Deze kookbeveiliger sluit via een hittemelder of aangepaste rookmelder automatisch de elekriciteit of het gas af op dat moment. Is er toch niets aan de hand en was het een loos alarm, dan is de melder eenvoudig te resetten en kunt u weer gewoon koken.

Slimme rookmelder

Installeer een slimme rookmelder op iedere verdieping voor een optimale veiligheid. De slimme rookmelders zijn aangesloten op het WIFI netwerk en met elkaar verbonden. Als een van de melders rook detecteert, dan gaan alle melders af en gaat er ook een bericht naar familie en/of buren en ook een berichtje naar uzelf. Handig als u niet thuis bent.

Nachtverlichting met een bewegingssensor

Misschien moet u ook wel eens ’s nachts naar het toilet. Dan is het heel prettig om voldoende licht te hebben. Maar ook overdag en in de avond is goede verlichting een must. Om te voorkomen dat u struikelt over de drempel of meubels en spullen is verlichting die de vloer verlicht wanneer u er langskomt een ideale oplossing. Eventueel kan nachtverlichting gekoppeld worden aan uw rookmelders. Denk ook aan verlichting op traptreden en bij de leuning van uw trap. Er zijn diverse plaklampjes te krijgen met een batterij en bewegingssensor zodat u ook veilig van de trap kunt.

Trapspilbeugel

Nu we het toch even over de trap hebben. Kent u de trapspilbeugel al? Dit handigheidje geeft u eenvoudig houvast aan de smalle kant van een draaitrap. Ze zijn voordelig en eenvoudig te bevestigen op zowel linksdraaiende als rechtsdraaiende trappen.

Veilig in de badkamer

Handgrepen zorgen voor veiligheid in uw badkamer en toilet. Het geeft steun als u zich verplaatst in de douche en bij het afdrogen en opstaan. U zult versteld staan hoe fijn het is als de handgrepen er eenmaal zijn. Er zijn diverse handige varianten te verkrijgen.

Antislip

Het komt best vaak voor dat mensen van alles breken in de badkamer. De gladde natte vloeren zijn levensgevaarlijk, helemaal naarmate wij ouder worden. Dat is gelukkig ook eenvoudig te voorkomen. We kennen meestal de antislipmatjes met de zuignappen onderop wel. Maar deze matten hebben een nadeel. Er blijft altijd vuil in de zuignappen hangen en daardoor blijven ze niet altijd goed op hun plek. Veel beter werken de antislipstickers. Deze antislipstickers kunt u in uw bad of op de douchevloer plakken. Ze blijven goed zitten en zorgen voor een goede grip. Geen glijpartijen meer.

Digitale deurspion

Tringgg, uw deurbel gaat. Wie staat er voor de deur? Een deurspion geeft duidelijkheid. U ziet direct helder op beeld wie er voor uw deur staat. U beslist of u opendoet of niet. Het politie Keurmerk Veilig Wonen adviseert al sinds 2012 een deurspion. Vooral de nieuwe digitale versies zijn goed en laten u via een deurcameraatje precies weten wie er voor uw deur staat.

Kierstandhouder

Hebt u besloten de deur toch te openen, ook al kent u de persoon voor de deur, die u via uw digitale deurspion hebt gezien, misschien niet, dan biedt een kierstandhouder nog een extra veiligheid. Met de kierstandhouder kunt u de deur op een kier opendoen voor u beslist of u de deur helemaal opent. De bezoeker kan niet zomaar binnenstappen. De kierstandhouder is een verbetering op de minder stevige kettinkjes. De deur blijft netjes op de kierstand en uw ongewenst bezoek komt er niet in.

Kerntrekbeveiliging

Kerntrekbeveiliging voorkomt dat een inbreker of ongewenst bezoek de cilinder uit uw slot kan trekken. Het voorkomt ook dat met een schroef en een apparaatje uw slot vernield kan worden. Een slotenmaker kan ook uw deurbeslag uitbreiden met kerntrekbeveiliging.

Postopvangbak aan de brievenbus

Inbrekers letten op kleine dingen. Als ze zien dat uw post zich ophoopt achter de voordeur, dan is dat een signaal dat u hoogstwaarschijnlijk niet thuis bent. Dit probleem is eenvoudig op te lossen met een postopvangbak die direct aan de brievenbus wordt bevestigd. Post die nu door de brievenbus wordt geschoven wordt netjes opgevangen in de bak. Bijkomend voordeel is dat u nu niet meer hoeft te bukken om uw post op te rapen.

Deze tips zijn voor iedereen eenvoudig te realiseren en geven een veiliger gevoel thuis.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Wil jij ook op de hoogte blijven van het laatste nieuws met betrekking tot jouw gezondheid? Schrijf je dan snel in!

Vond je dit artikel interessant? Deel het met je vrienden.

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Bedankt voor uw aanmelding.

Wilt u uw zelfredzaamheid nog meer vergroten? Schrijf u dan ook in voor onze zelfredzaamheid challenge!

Bedankt voor uw aanmelding.

Wilt u ook gratis tips ontvangen? Schrijf u dan ook in voor onze nieuwsbrief!

De Digitale Wijkverpleegkundige

Specialist in zelfredzaamheid

Wil je gratis zelfredzaamheidstips?

Schrijf je dan nu in!